Gandacelul - De Emil GarleanuThis is a featured page

GANDACELUL
De Emil Garleanu


PLANUL SIMPLU DE IDEI

1. Mirat de venirea sa pe lume, gandacelul descopera cu uimire soarele de pe cer.
2. El crede despre sine ca este o farama de lumina rupta din soare.
3. Gandacelul hotaraste sa se intoarca la soare
4. Incepand urcusul pe un lujer de crin se rostogoleste in tarana,
5. incercand din nou, ajunge la o frunza
6. Privind in sus, isi da seama ca are foarte mult de urcat

Caracteristicile textului

TEMA Emil Garleanu s-a aplecat cu sensibilitate asupra "lumii celor care nu cuvanta"
si a descoperit o lume fascinanta, de care a incercat sa se apropie pentru a o intelege. In schita "Gandacelul", scriitorul relateaza cu duiosie si umor efortul hotarat al gandacelului de a urca tot mai sus pentru a ajunge la soare.

PERSONAJUL Personajul primeste insusiri omenesti, gandeste, se framanta pentru a-si pune planul in aplicare, se straduieste si sufera. El se descopera pe sine si descopera universul din jurul sau.
Venit pe lume nu se stie cum, gandacelul se trezeste "ca din somn", chinuie de gandul "cum rasarise si-al cui era". Parasindu-si adapostul intunecos, iese afara in "ploaia de lumina". orbit de atata stralucire, de-abia indrazneste sa deschida ochii mai mult, descoperind cerul albastru in mijlocul caruia " un bulgare de aur arunca vapai"
Vazandu-se in lumina soarelui, descoperi ca straluceste. Crezand ca e "o faramita de lumina inchegata, ratacita pe pamant", hotaraste sa se intoarca la soare. Zarind lujerul inalt al unui crin ce-si ridica potirul spre soare el planuieste sa se urce pana in varf si de acolo, cu o saritura sa ajunga la soare.
Gandacelul incepe urcusul greu spre inaltimi, cu obstacole, cu caderi si reveniri. Prin vointa si perseverenta, "voinicul" ajunge pe " o frunzisoara latareata ca o prispa."
Acolo poposeste "ud de sudoare", pe cand soarele apunea. Privind in sus, constata oftand ca mai are mult de urcat.
Urcusul gandacelului e plin de obstacole si demonstreaza vointa si perseverenta cu care "voinicul" vrea sa-si duca planul la implinire. Exclamatia finala, putin resemnata, aduce o nota de indoiala fata de indeplinirea planului. oricat de "hotarat" si de "vanjos" era voinicul, drumul era lung, iar efortul peste puterile sale.

NARATIUNE, DESCRIERE, MONOLOG
Relatarea surprinde faptele si gandurile gandacelului la care asista naratorul ca martor. Efortul personajului e urmarit cu emotie si dobandeste in imaginatia autorului aspectul unui eveniment spectaculos.
Peripetiile gandacelului se aseamana cu drumul parcurs de un erou din basm, care are de-a face la tot pasul cu obstacole. Drumul lung, care pare ca nu se mai termina, este sugerat si prin repetitii si expresii specifice basmului:" sa mearga , sa mearga ,sa mearga pana in varf" , si " si a mers voinicul, a mers. Mult sa fi mers" , " si umbla , si umbla, baiete!", "apoi, ladrum, baiete!"

UMORUL Contrastul dintre dorinta "voinicului", de a se urca la soare si slabele sale puteri determina umorul. "Voinicului" i se pare ca denivelarile lujerului sunt dealuri si vai, iar tulpina crinului isi inalta floarea atat de mult, pana chiar dedesubtul bulgarelui de aur incat printr-o "saritura sau o vedea el ce-o face" va ajunge la soare.
Darzenia voinicului hotarat sa invinga greutatile apare in contrast cu imaginea lui finala " ud de sudoare, ca parca parea o picatura de roua.", "se uita in jos si-l prinse ameteala" si in opozitie cu imensitatea drumului ce mai avaea de strabatut . Toate acestea starnesc zambetul ingaduitor al cititorului.

VALOAREA SIMBOLICA. Drumul gandacelului simbolizeaza drumul spre implinire al tuturor fiintelor, aspiratia spre mai inalt, spre lumina, spre realizarea idealurilor. Perseverenta si vointa micii fapturi constituie o pilda de urmat in via
ta.

VALOAREA ARTISTICA . Scriitorul dovedestecyberken
cyberken
Latest page update: made by cyberken , Nov 15 2008, 8:23 AM EST (about this update About This Update cyberken Edited by cyberken

3 words added

view changes

- complete history)
Keyword tags: None
More Info: links to this page
There are no threads for this page.  Be the first to start a new thread.